logo

600 jaar Elisabethsvloed

Heb je gehoord over de Sint Elisabethsvloed? een legendarische vloed die dertig dorpen verzwolg, 3000 slachtoffers maakte, Dordrecht in belang deed afnemen en de Biesbosch vormde? Een groot moment uit de vaderlandse geschiedenis, dat dit jaar wordt herdacht.

Het themajaar loopt tot september 2022: vol bijzondere, inspirerende en spannende activiteiten.

De Biesbosch bestaat dus 600 jaar. Het komt niet vaak voor dat de verjaardag van een natuurgebied gevierd kan worden. Maar bij de Biesbosch begon het met een stormvloed in de nacht van 18 op 19 november 1421.

Het gebied was oorspronkelijk polderland, maar de Sint-Elizabethsvloed veranderde het gebied die nacht in een binnenzee. Dankzij het water uit Maas en Waal werd het een zoetwaterdeltagebied. Uit zand en rivierslib ontstonden zandplaten, waar vooral biezen goed op groeiden. Vandaar de naam ‘Biesbosch’.

Eeuwenlang verdienden griendhakkers, rietsnijders en biezenvlechters er een karige boterham. In 1970 werd het Haringvliet afgesloten. De grote verschillen tussen eb en vloed verdwenen en daarmee de griend- en rietcultuur. De wilgenakkers verruigden en de natuur kreeg vrij spel.

Bekijk de website 600 jaar Elisabethsvloed en ontdek het gehele programma.

Of bekijk hier het filmpje op Youtube

Het Dordrechts Museum herdenkt de Elisabethsvloed vanaf 3 oktober 2021 met een tentoonstelling waarin de vier Elisabethspanelen uit het Rijksmuseum centraal staan. Deze panelen uit de late vijftiende eeuw tonen de overstroming en het leven van de heilige Elisabeth van Thüringen, naamgeefster van de ramp.

 

Afbeelding: Meester van de Heilige Elisabeth-Panelen, Buitenzijde van de rechtervleugel van een altaarstuk met de Sint Elisabethsvloed, 18-19 november 1421, met de dijkbreuk bij Wieldrecht, ca. 1490- ca. 1495, Rijksmuseum