logo

17 mei Lezing Bouwen tijdens de bezetting

Woensdagavond 17 mei is er in Museum Rotterdam 4045-NU een lezing door Paul Groenendijk over ‘Bouwen tijdens de bezetting’. Wat veel mensen niet weten: er is dat er tijdens de oorlogsjaren wel degelijk gebouwd en niet alleen bunkers of noodvoorzieningen.

Noodwinkelcomplexen, tijdelijke woningen en Duitse bunkers, dat is de eerste associatie bij bouwen tijdens de bezetting. Weliswaar kreeg stadsarchitect Witteveen al op 18 mei 1940 officieel opdracht een nieuw stadsplan te ontwerpen, van die wederopbouw kwam zoals bekend aanvankelijk weinig terecht. Met als enige uitzondering het complex Wereldhaven aan de Goudsesingel, dat tijdens de oorlog is gerealiseerd. Verder lag alles stil, wordt algemeen aangenomen.

Toch is er tijdens de bezetting wel degelijk gebouwd, veel meer dan algemeen wordt aangenomen. Volgens de overzichten in de Rotterdamse Jaarboekjes zijn er in 1941 1008 woningen en in 1942 951 woningen gereedgekomen. Maar er zijn niet alleen woningen gebouwd…

  • De lezing is in Museum Rotterdam 40-45NU
  • Kosten: 10 euro (kortingspassen niet geldig, Vrienden van Museum Rotterdam gratis)
  • Aanmelden: reservering@museumrotterdam.nl
  • Meer informatie vind je op de site van Museum Rotterdam

Voor de Kroniek van april 2023 heeft Groenendijk een artikel geschreven over dit onderwerp. Op de pagina ‘publicaties’ op deze site kunt u de oude nummers van de Kroniek downloaden.

Foto: Marlies Lageweg, noodbedrijven aan de Sluisjesdijk