logo

Wederopbouw in Arnhem en Nijmegen

za 18 juni 2016

Dagexcursie Roterodamum,  18 juni 2016

Rotterdam staat dit jaar volledig in het teken van de wederopbouw. Ook de Wel en Wee cafés van Roterodamum besteden ruimschoots aandacht aan dit onderwerp. Rotterdam is echter niet de enige stad die zwaar geschonden uit de oorlog is gekomen ook Arnhem en Nijmegen zijn in het hart van de stad getroffen en hebben enorme materiele schade opgelopen en hadden eveneens veel slachtoffers te betreuren. Inmiddels weten we hoe Rotterdam te werk ging met de wederopbouw van de stad, maar hoe was de aanpak in Arnhem en Nijmegen? In een lezing, een korte wandeling in Arnhem en een stadsrondleiding in Nijmegen wordt algauw duidelijk dat beide steden net als Rotterdam hun kans grepen om industrie te verplaatsen, de verkeerssituatie en toegankelijkheid tot het centrum te verbeteren, wijken te saneren en woon-, winkel- en werkfuncties te scheiden. En na afloop van de dag kunt u vaststellen dat het resultaat iedere keer anders uitpakte.

 De jaarlijkse excursie vindt plaats op zaterdag 18 juni. U wordt dan verwacht op de Park and Ride van Capelsebrug om 8.15 uur; de bus vertrekt stipt om half negen naar Arnhem.

Arnhem is bij velen bekend van de slag om Arnhem dankzij de verfilming van deze noodlottige nederlaag. Als gevolg hiervan werden ca. 95.000 bewoners gedwongen om binnen 48 uur de stad te verlaten. Na hun terugkeer ruim een halfjaar later in april 1945 troffen de bewoners een volledig verwoeste en leeggeroofde stad aan. Het nieuw aangestelde stadsbestuur kreeg de taak de stad weer bewoonbaar te maken.

Stedenbouwkundige en specialist op het gebied van de wederopbouw van Arnhem Wim Lavooij zal ons ontvangen in zijn riante kantoor. Na een kopje koffie zal hij uit de doeken doen hoe in Arnhem de wederopbouw van de stad is aangepakt.

Hierna vertrekken we naar het dichtbijgelegen en net geopende station van de hand van Ben van Berkel cs. Een station dat de hoogteverschillen tussen boven- en benedenstad en perronniveau op een elegante wijze heeft overbrugd dankzij een bijzondere constructie.

Onderweg naar onze lunchlocatie in Nijmegen rijden we langs een wederopbouw wijk. Vanuit onze lunchlocatie De Vereeniging vertrekken we in verschillende groepen voor een uitgebreide stadswandeling door het centrum van Nijmegen.

Ook Nijmegen is zeer hard getroffen in de oorlog onder meer door een ‘vergissingsbombardement in februari 1944 en vervolgens omdat de stad lange tijd in de frontlinie heeft gelegen. Uiteindelijk overleefden 2.200 Nijmegenaren de oorlog niet. Met een vrijwel geheel verwoest centrum en 12.000 daklozen had het gemeentebestuur de lastige taak om de stad weer op te bouwen. Hoe dat heeft uitgepakt zal duidelijk worden in de rondleiding verzorgd door architecten en architectuurhistorici. Zij laten u fraaie en verrassende wederopbouw architectuur zien. Langs de brandgrens zullen we ook nog enkele historische gerestaureerde gebouwen zien zoals de waag en het stadhuis.

We sluiten de dag af aan boord bij de KSCC, het Katholiek Sociaal Cultureel Centrum voor de Binnenvaart, waar we met een drankje en hapje kunnen genieten van het uitzicht op stad en water. Rond 18.30 uur verwachten we terug te zijn bij Capelsebrug.

Waarschuwing: vanwege wandelingen is stevig schoeisel aan te bevelen en het kan handig zijn een paraplu bij de hand te hebben. Deze excursie is door het geaccidenteerde terrein ongeschikt voor rollator- en rolstoelgebruikers!

Er zijn nog enkele plaatsen vrij. U kunt u aanmelden door overmaking van € 60,00 p.p. op nummer NL07 INGB 0000 077300 t.n.v. Historisch genootschap Roterodamum /Rotterdam. Het opstappunt is : Capelsebrug. Aanwezig 8.15 uur, de bus vertrekt 8.30 uur

Voor het volledige programma verwijs ik u naar de Kroniek nr. 10, blz. 4

In geval van nood zijn wij die dag bereikbaar op het nummer 06 51 925 388, 06 24 611 477 of 06 23 772 243

De excursiecommissie

Alma Ploeger, Melanie Post van Ophem en Ingrid de Jager