logo

TIP – Rijnmond vanuit de wolken

De opvolger van Rotterdam vanuit de wolken is verschenen. Het redactieteam ontdekte zoveel nieuwe, unieke luchtfoto’s in de archieven van Bart Hofmeester dat er wel een nieuw boek in dezelfde serie moest verschijnen. 320 foto’s van het Rotterdam van 1950-1990, aangevuld met opnamen van gemeenten in een wijde kring rond Rotterdam, zoals Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Barendrecht, Ridderkerk, Vlaardingen, Maassluis, Schiedam, Hoogvliet, Spijkenisse, Heenvliet, Poortugaal, Zwartewaal, Brielle, Oostvoorne, Rockanje, Rozenburg en Hoek van Holland.

Wie was de man die al deze prachtige opnamen maakte? Bart Hofmeester (1921-2001) was een van de pioniers van de commerciële luchtfotografie. Vanaf de jaren 50 hing de Rotterdammer geregeld in een Cessna ergens boven Nederland, maar vooral boven de Rotterdamse havens. ,,Ik heb Nederland zien groeien onder mijn vingers,” vertelde hij ooit tegen een journalist van dagblad Het Vrije Volk.

Hofmeesters bevlogenheid maakt het mogelijk een periode te herbeleven die tot de meest opwindende uit de geschiedenis van Rotterdam behoort en die menig Rotterdammer nog altijd met trots vervult: de wederopbouw. De door de oorlog verwoeste stad werd in hoog tempo herbouwd en de zwaar beschadigde haven met geld van het Marshallplan hersteld en gemoderniseerd. Rotterdam was hard op weg de grootste haven van de wereld te worden.

De onstuimige naoorlogse groei van Rotterdam beperkte zich niet tot de stad alleen. De hele regio raakte erbij betrokken. Was het niet doordat op hun grondgebied nieuwe havens en industrieterreinen verrezen, dan was het wel door de woonwijken die er werden gebouwd om de werknemers uit de haven en de (petro) chemische industrie te huisvesten. Flatwoningen, tot dan toe een zeldzaamheid, werden een normaal verschijnsel. Net als autowegen, verkeerspleinen, fly-overs en supertankers. Niet alleen Rotterdam kreeg een ander uiterlijk. De hele regio veranderde mee

ISBN/EAN 978 90 78388 22 7, 320 pagina’s, Uitgever Watermerk BV i.s.m. Roel Dijkstra Fotografie, € 39,95