logo

Tip – Fotografisch atelier Van Dijk

Er is een nieuw fotoboek verschenen: Fotografisch atelier Van Dijk Rotterdam, bedrijfs- en opdrachtfotografie 1910 – 1960. Een boek dat een brede blik presenteert van binnenuit op een halve eeuw ‘Rotterdam in bedrijf’: bouwvakkers in de weer met cement op het dak van het Hotel Atlanta, geconcentreerde vrouwen op de inpakafdeling van de GlimFabriek, netjes gekamde jongens van de ambachtsschool en vrolijke reclamelopers van Vim-schuurpoeder.

Opdrachtfotografie die de kijker meevoert naar de bedrijvige stad en zijn inwoners van die tijd. De ‘gebruiksfotografie’ van François Henri van Dijk (1888-1977) maakt het beeld van Rotterdam in de twintigste eeuw veelzijdiger, rijker en vooral invoelbaar. Van Dijk verbeeldde als geen ander het hele scala van werkzaam Rotterdam: de technische ontwikkelingen in het bedrijfsleven, hardwerkende mensen én hun alledaagse huiselijke leven.

Uit de collectie van Van Dijks glasnegatieven, in bezit van het Stadsarchief Rotterdam en aangevuld met enkele foto’s uit de Historische Collectie Nationale-Nederlanden, is een selectie samengesteld, die van dichtbij een rijk Rotterdams beeld geeft van werk, school en thuis in de periode 1910-1960.

De teksten zijn van Frits Gierstberg en René Spork. De grafische vormgeving is gedaan door Yvo Zijlstra.

Uitgeverij Diafragma, ISBN 9789490631147, prijs 22,50.