logo

Theatercollege Herman Pleij: de geschiedenis van geluk

Fred Ernst: Herman Pleij en Jan Marijnissen - CC-BY-SA 2.0

do 26 oktober 2017

Emeritus hoogleraar in de Nederlandse Letterkunde Herman Pleij schreef dit jaar het essay voor de Maand van de Geschiedenis. Tijdens het theatercollege op donderdag 26 oktober in het Bibliotheektheater neemt hij je mee in de verschillende manieren van ‘geluk’. Van Thomas Mores Utopia tot tips in de Happinez en van het paradijs tot geluksambtenaren.

Bovendien gaat Herman Pleij het gesprek aan met columniste Carrie over vrijheid, gelijkheid, vriendschap en de geschiedenis van geluk; thema’s die dicht bij de Rotterdamse filosoof Erasmus stonden. Dit jaar bungelde Rotterdam namelijk stijf onderaan op de lijst van Atlas van Gemeenten. 18 procent van de inwoners geeft aan zich ongelukkig te voelen. Maar met 175 nationaliteiten voelen veel mensen zich toch blijkbaar thuis in de dynamische havenstad. Carrie, al jarenlang columniste van het AD, weet als geen ander wat de Rotterdammer bezighoudt en waar hij of zij gelukkig van wordt. Bovendien komt ze als advocate op voor mensen die voor het ongeluk geboren lijken of door een samenloop van omstandigheden tussen wal en schip geraken. Het geluk van de een kan ook de ellende van de ander betekenen. Is Rotterdam volgens haar een ongelukkige stad?

Na afloop krijg je het essay van de Maand van de Geschiedenis gratis mee naar huis!

Speciaal voor leden van HG Roterodamum kunt u met korting toegang krijgen (v.a. €7,50) te bestellen via deze link of aan de balie.

Locatie: Bibliotheektheater (begane grond)