Roterodamum Café over Rotterdamse globetrotters

do 17 april 2025
Tijdens het Roterodamum Café op donderdag 17 april in het theater van Boekhandel Donner vertelde wetenschapsjournalist Jaco Berveling op interessante en soms vermakelijke wijze over ondernemende Rotterdammers. In de periode 1905-1935 trokken vele honderden, en misschien wel duizenden, Nederlandse jongens de wereld in. De meesten gingen te voet en een enkeling op de fiets. Ze waren van eenvoudige komaf en vertrokken zonder een cent op zak. Veel van deze wereldreizigers kwamen uit de grote steden, waaronder Rotterdam.
Jaco Berveling vertelde tijdens het Roterodamum Café meer over de jongemannen Bergman, Riedé en Nieuwkoop. Zij vertrokken in 1908 en maakten onderweg reclame voor Bervoets kleedingmagazijn. Ook vertelde hij meer over de wandelende huisschilder Dan. C. Molhoek en de Rotterdammer Gijs Kriesz. Kriesz vertrok naar de Verenigde Staten en begon in 1909 vanuit Denver aan een wereldreis te voet. Na de Eerste Wereldoorlog was het de beurt aan de uitgekookte Simon Bosman en Lambertus Thijs om te voet de wereld te verkennen. Zij maakten onderweg reclame voor de schoenen van de firma Bata. Ook de Rapaljaan Bernard Schriever en zijn vrouw wandelden in 1925 vanuit Rotterdam Europa in. En dan is er nog de werkloze Hein Schilperoord uit Delfshaven die er in 1933 met een waterfiets op uittrok.
Berveling ging niet alleen in op de motieven en belevenissen van de Rotterdammers, hij liet ook zien hoe het globetrotten tot een massale beweging kon uitgroeien. De pers sprak indertijd van een ‘rage’, een ‘epidemie’ en ’globetrottermanie’. Omdat er steeds meer wereldwandelaars en wereldfietsers vertrokken moesten ze in de grote stroom zien op te vallen. Ze trokken daarom vaak een opvallend pak aan (meestal een Volendammerkostuum), sleepten bijzondere attributen met zich mee (zoals tonnen of biervaten) of probeerden op andere manieren de aandacht te trekken.
Een boeiende en levendige lezing met veel foto’s, portretkaarten en filmpjes van de globetrotters.
De presentatie was gebaseerd op het boek Wereldwandelen! (oktober 2024). Meer informatie op globetrottermanie.nl



