logo

Rondleidingen door monumentaal Blijdorp

Tijdens de Open Monumentendagen op 9 en 10 september kunnen liefhebbers van cultuur en historie in Diergaarde Blijdorp genieten van een gratis architectuur rondleiding van circa 1 uur langs de monumenten van architect Sybold van Ravesteyn. Blijdorp was de eerste dierentuin ter wereld die in een keer door één architect is ontworpen: een totaalontwerp. Met 21 rijksmonumenten is Blijdorp het grootste rijksmonument van Rotterdam. 

De Diergaarde werd geopend in 1940. Van Ravesteyn (1889-1983) was een eigenzinnige en vooruitstrevende architect met een hoogst individuele stijl. Hij combineerde sierlijke lijnen, ornamenten en beeldhouwwerken met de moderne uitgangspunten van het ’Nieuwe Bouwen’. Alles draaide om de schoonheid van de architectuur. Diverse monumenten (in totaal 21) zijn de afgelopen jaren gerestaureerd en hebben een nieuwe bestemming gekregen, aangepast aan de eisen van de moderne tijd. Het afgelopen jaar is de bergdierenrots gerestaureerd en omgevormd tot Himalayagebied waar de bedreigde kleine rode panda is gehuisvest.

Heden en toekomst
De grootste opgave bestaat nu vooral uit de nog te restaureren Rivièrahal, de Magnum Opus van Van Ravesteyn. Het gebouw krijgt een nieuwe invulling en wordt de komende jaren in fasen gerestaureerd. De Victoriaserre is als eerste aan de beurt. De botanische invulling met de reuzenwaterlelie Victoria amazonica in de karakteristieke ronde vijver, blijft de basis voor deze monumentale serre. 
Deelname kan uitsluitend door online te reserveren via omdrotterdam.nl of diergaardeblijdorp.nl/om2023. Dit ticket geeft beperkt toegang tot de Diergaarde vanaf een kwartier voor aanvang van de rondleiding tot het eind van de rondleiding.