menu

De reizen van Willem de Wijs

  • Donderdag 17 januari 2019
  • Inloop 17.00 uur, programma 17.30 uur tot 18.30 uur
  • Borrel tot 19.30 uur
  • Locatie: Grand Cafe La Buvette – Coolsingel 104 (het Erasmusgebouw van W.M. Dudok)

 

Rotterdammer Willem de Wijs (1696-1756) overleeft tien VOC-reizen naar Azië en klimt op tot de hoogste aan rangen aan boord. De Wijs groeit uit tot één van de meest ervaren zeelieden van zijn tijd.

De Wijs maakt furore door aan de Kaapse kust een verloren gewaand schip te redden. Hij mengt zich in private handel, vonnist over een geval van ‘sodomie’ en wordt uitgedaagd door opstandige opvarenden. De Wijs overleeft natuurgeweld, uitputting en ziekte. Oorlog en kapers liggen altijd op de loer.

De VOC en de zee beheersen de Rotterdamse familie De Wijs. Vaders, zoons en neven varen uit, sommigen sterven in de Oost. Willem ontworstelt zich aan de achterbuurten. Maar in zijn huwelijken is tegenspoed nooit afwezig.

Jelmer Krom raakte gefascineerd door De Wijs en de maritieme achttiende eeuw. Hij reconstrueerde dit waargebeurde zeemansleven in het boek De reizen van Willem de Wijs aan de hand van archiefmateriaal uit onder meer Stadsarchief Rotterdam en het Maritiem Museum Rotterdam.

We sluiten dit HW&WC feestelijk af, en luiden het nieuwe jaar in met muziek van Marjolein Meijers, met haar vaste begeleiders Walter en Onno Kuijpers.

Ook zij nemen ons vanuit Rotterdam mee over de wereld, naar Ierland, Bulgarije en Turkije, met een grote zwaar naar Amerika, Marjolein Meijers is thuis op alle muzikale fronten, niks te dol. Haar liedjes verraden een Rotterdamse ziel. Wat dacht u hiervan: ‘Als in plaats van bloed, de Maas door je aaaaaadren stroomt……dan weet je……ik hoor bij deze stad…’

Lees verder