logo

Quarantaineterrein in Heijplaat naar BOEi

Havenbedrijf Rotterdam draagt het Quarantaineterrein in Rotterdam Heijplaat over aan BOEi, een non-profitorganisatie gericht op restauratie en herbestemming van cultureel erfgoed. Het gaat om het rijksmonumentale Quarantaineterrein inclusief de negen gebouwen.

Het Quarantainestation is een van de weinige overgebleven quarantaine- inrichtingen in Europa, juist omdat er met baksteen is gebouwd. Vergelijkbare centra in andere havensteden hadden meestal houten barakken die al lang zijn verdwenen. Boei gaat het terrein herontwikkelen. Er komt een hotel/-congrescentrum voor de haven.

Speciaal voor zieke zeevarenden werd in 1934 het Quarantaineterrein op Heijplaat geopend, maar zeelieden met tropische ziekten zijn er nooit opgevangen. In de jaren’70 zijn de gebouwen gekraakt en sindsdien worden ze gebruikt voor bewoning en als werk- en atelierruimte van kunstenaars en theatermakers.

In 2014 heeft het Havenbedrijf besloten om deze gebruikssituatie te beëindigen. Inmiddels hebben alle gebruikers van het terrein een gebruiksovereenkomst die eind juni 2024 afloopt. Het strandje blijft behouden.

Meer informatie vind je op de website van BOEi.