logo

Lijnbaanplataan in de race voor “Beste Boom van het Jaar”

Coolsingelpoort,Lijnbaanplein (Ivory via Wikimedia Commons)

Op de Lijnbaan in Rotterdam staat een prachtige plataan, een oase aan groen midden in het kloppende winkelhart van de stad. Groots en fier en een natuurlijk rustpunt voor velen. Hij werd geplant in 1851 in de tuin van het voormalige Coolsingelziekenhuis. In mei 1940 overleefde de boom de bombardementen op de stad. Het ziekenhuis werd daarbij zwaar beschadigd. Samen met de overgebleven toegangspoort vormt de boom nu een bijzonder monument. In de jaren ’60 moest de Lijnbaan worden uitgebreid. Tot op dat moment was deze straat een kaarsrechte lijn. Om de boom en de toegangspoort te kunnen sparen, moest dit veranderen. De winkeliersvereniging verzette zich hevig, maar zonder resultaat. Er kwam een speciaal pleintje om de boom. De winkels werden er omheen gebouwd. Rotterdammer Pascale Duin schreef een ode aan de plataan:

‘Kijk, daar sta je dan. Een van de oudsten van de stad. Je volle haardos roert zich in de wind. Een kranig lijf, enigszins uit het lood. Een toehoorder. Aanschouwer. Een stille getuige.’

De plataan op de Lijnbaan is nu genomineerd als landelijke ‘Boom van het Jaar’. En om de plataan ook met deze titel er van door te laten gaan kan er ook op gestemd worden!

https://www.deboomvanhetjaar.nl/stem-op-uw-boom#