logo

Leestip: Natuurschatten van Fred de Ruiter

Op 30 juni 2020 is ‘Natuurschatten’ verschenen, een boek over de geschiedenis van Nederlandse musea met natuurhistorische collecties. De auteur, Fred de Ruiter, nodigt iedereen uit om met hem mee te kijken naar al die wonderlijke objecten, collecties en tentoonstellingen in de bonte verscheidenheid van natuurmusea die ons land kent en gekend heeft.

Met aanstekelijk enthousiasme laat hij ze in het boek voorbij komen en verleidt hij de lezer om onze natuurschatten vooral ook eens in het echt te gaan bekijken, in 23 musea – van Het Natuurhistorisch in Rotterdam, Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden, het Natuurhistorisch Museum Maastricht tot het Teylers Museum in Haarlem.

Het boek laat zien dat musea met natuurhistorische collecties bijdragen aan het besef dat een duurzame relatie tussen mens en natuur van levensbelang is.

Fred de Ruiter (1948) werkte 28 jaar als stedebouwkundige in verschillende functies voor de gemeente Rotterdam aan de ontwikkeling van stad en regio. Daarnaast is hij levenslang gefascineerd door natuurhistorische musea en -collecties, de sfeer van die gekoesterde verzamelingen, de schoonheid van naturalia en de grote geschiedenis van de natuurhistorie.

Het boek is te koop bij het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam en in de boekhandel. Uitgeverij Matrijs, 224 blz., ISBN: 9789053455609, € 24.95.