logo

Historisch Wel & Wee Café, 19 april – ‘Theater in Rotterdam’

Rotterdamse Schouwburg , circa 1930

wo 19 april 2017

Op 19 april vindt vanaf circa 18.15 uur in het Schielandshuis, aansluitend aan de algemene ledenvergadering, het eerste HW&WC over ‘theater in Rotterdam’ plaats. Paul van de Laar en Gepke Bouma geven hier de aftrap bij dit thema.

Paul van de Laar, directeur Museum Rotterdam, en bestuurslid van Roterodamum, schreef talloze boeken, artikelen en wetenschappelijke publicaties over de geschiedenis van Rotterdam, onder andere het boek ‘Stad van formaat. Geschiedenis van Rotterdam in de negentiende en twintigste eeuw’. Als een van de onbetwiste specialisten op dit gebied neemt hij ons mee naar de theatergeschiedenis en de ontwikkeling van het culturele leven in vroegere tijden.

Gepke Bouma, auteur van ‘Een gezond en opgewekt kunstleven. Een studie in kunstbeleid te Rotterdam’ belicht het cultuurbeleid van de gemeente Rotterdam en de ontwikkeling van het theaterleven in Rotterdam in de periode 1945 – 1970. Vóór de Tweede Wereldoorlog had Rotterdam een ongekend rijk en levendig cultureel leven: van opera tot varietétheater tot dancing, van klassiek tot jazz, het centrum van de stad bruiste. Dat alles verdween op slag met het bombardement op 14 mei 1940. Hoe de stad daarna het culturele leven weer opbouwde, doet Gepke Bouma ons uit de doeken.