logo

Historisch Wel & Wee café

Bouw nieuwe hefbrug over de Koningshaven te Rotterdam, november 1928

do 9 maart 2017

Donderdag 9 maart vindt er bij Boekhandel Donner het Wel & Wee Café plaats.

Hugo Bongers houdt de Monumentenlezing-2016, die eerder op 10 september 2016 werd uitgesproken bij de opening van de Open Monumentendag.

Hugo Bongers is publicist op het terrein van kunst en cultuur in de naoorlogse periode van Rotterdam. Hij is redacteur en uitgever van het blad Puntkomma, kwartaalblad over de Rotterdamse cultuur. In zijn lezing zal hij het thema Symbolen en Iconen uitdiepen. Water staat daarbij symbool voor de stad. De stroom van de rivier als teken van het verglijden van de tijd, zichtbaar gemaakt door de bouw van beeldbepalende gebouwen op beide oevers. Water ook als uitdaging om te beheren, overtollig water af te voeren en om gezondheid te bevorderen, goed drinkwater af te leveren. Iconen werden gebouwd in de buurt van het water. Wat is de betekenis van die gebouwen en waterwerken voor ons, mensen die nu in de stad leven? En hoe geven we nieuwe functies aan oude gebouwen en waterwerken?

Een lezing over de beleving van en gebruik door stadsbewoners van iconische gebouwen en inrichtingen voor waterbeheer.

Het beeldmateriaal bij deze lezing wordt verzorgd door Evan van der Most, zakelijk en artistiek directeur van Stichting Dig It Up, actief op het terrein van stedelijk cultureel erfgoed.

  • 17.00 inloop
  • 17.30 aanvang programma
  • 18.30 einde
  • Aansluitend tot 19.00 gelegenheid voor borrel en hapje.
Bouw nieuwe hefbrug over de Koningshaven te Rotterdam, november 1928
Bouw nieuwe hefbrug over de Koningshaven te Rotterdam, november 1928 / Collectie Nationaal Archief