logo

Expositie van werk van fotograaf Jan Henderik (1935-2018) in Galerie Weisbard, 8 februari t/m 26 maart 2023.

In Galerie Weisbard is een (verkoop) tentoonstelling te zien van het werk van fotograaf Jan Henderik (1935-2018).  Liefhebber en verzamelaar kan een bonte stoet aan vintage foto’s (de meeste door de fotograaf ooit zelf afgedrukt en ingelijst) bekijken.

Jan Henderik was erg veelzijdig en breed geïnteresseerd. Er is stevige zwartwit fotografie uit de jaren zestig en zeventig, maar je komt ook adembenemende kleurenopnamen uit Marokko en Tunesië tegen van meer dan een halve eeuw geleden. En er waren die gewaagde, humoristische studiofoto’s. De meeste gemaakt bij Lintas, het memorabele reclamebureau van Unilever waar ooit ene Cornelis Bastiaan Vaandrager bijbeunde. Cultdichter Frans Vogel is te vinden op de tentoonstelling, vermomd als Godfather Don Corleone zelf.

Wat zie je nog meer? Ontroerend is Jan Henderiks lofzang aan zijn muze. Leni is een beauty en Jans vrouw. Zij komt regelmatig voorbij. In malle poses, aan zee, aangespoeld in plastic bijvoorbeeld, maar ook als liefhebbende moeder.

Jan Henderik kon zo goed kijken. Zijn werk grijpt je decennia later bij de strot (of werkt op je lachspieren). Portretten, klassieke straatfotografie, panorama’s, reisdocumentaires, sommige gemaakt voor het legendarische tijdschrift Avenue. Modefotografie wisselde hij moeiteloos af met geëngageerd werk. Aan ons de eer om Jan Henderiks oeuvre de wereld in te katapulteren.

Door een prachtig vormgegeven fotoboek dat met de hulp van Stichting Droom en Daad verschijnt bij Hannibal Books zal de fotograaf uit de vergetelheid worden gehaald. Samen met een groepje bevlogen mensen zijn we de afgelopen twee jaar met de stofkam door Jans archief gegaan. Dat was opwindend werk. We zullen het gejubel missen bij de vondst van weer een geweldige vintage afdruk of een verloren gewaand negatief. Maar we gaan ervan uit dat de bezoeker opgewonden of bewonderende geluiden gaat produceren.

De (verkoop)expositie duurt van 8 februari tot en met 26 maart en bestaat uit originele drukken die afkomstig zijn uit het familiebezit.