logo

Excursie Heijplaat

Rob Bogaerts, Kranen boven de huizen van Heijplaat, Nationaal Archief CC0

wo 17 oktober 2018

Op 23 mei j.l. heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven, een groot deel van Heijplaat aangewezen als het negende, door het Rijk beschermde stadsgezicht van Rotterdam.

Heijplaat, gelegen in het havengebied tussen de Waal- en Eemhaven, is een belangwekkend cultuurhistorisch erfgoed dat in nauwe samenhang is ontstaan: de voormalige scheepswerf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM), het in opdracht van de RDM aangelegde tuindorp Heijplaat en de gemeentelijke Quarantaine-inrichting. Samen vertellen ze een belangrijk verhaal binnen de maritieme en industriële geschiedenis van Rotterdam en een sociaal verhaal. De nog vrij gave combinatie van haventerrein, companytown en quarantainegebied is bovendien uniek in Nederland. Het aangewezen stadsgezicht heeft een hoge zeldzaamheidswaarde.

Excursie

Alle reden om Heijplaat eens beter te gaan bekijken tijdens een excursie op woensdag 17 oktober, onder leiding van Karel van Kessel, Roterodamum lid en gids bij Gilde Rotterdam. Hij zal u onder andere vertellen over de bijzondere architectuur van de gebouwen van de scheepswerf en de huisarchitecten van de RDM, over het dorp Heijplaat dat is ontworpen volgens de Engelse tuindorp traditie en over de karakteristieke groenstructuur. Ook het Quarantaine-complex, een systeem van ontsmetting, verpleging, voeding en overnachting, een monumentaal onderdeel van de Rotterdamse havenhistorie, krijgt aandacht. Het Quarantaine-complex is ook een rijksmonument.

We gaan lunchen in Café Restaurant Courzand (sinds 1917!), waar we ‘een beleving van Art Deco-allure ondergaan in het authentieke en rauwe Heijplaat’, aldus de eigenaar, de Rotterdamse ondernemer John de Roode. Courzand is in 2017 heropend en het interieur is teruggebracht in de oorspronkelijke Art Deco stijl.

Na de lunch willen we u graag de RDM Directiekamer laten zien, de werkplek van de directeuren van de RDM, voorzien van haarden, schilderijen en glas-in-loodramen. De directeuren hadden prachtig uitzicht op de Dokhaven en de Nieuwe Maas. Dat kan alleen als er die middag niet vergaderd wordt, en dat weten we pas een paar dagen tevoren. Dit onderdeel van de excursie is dus onder voorbehoud.

Programma

U kunt op eigen gelegenheid naar Heijplaat gaan, of gezamenlijk met Waterbus 18 (OV chipkaart geldig) vanaf halte Erasmusbrug naar Heijplaat varen.

  • 09.30 uur verzamelen bij Waterbushalte Erasmusbrug Lijn 18
  • 09.49 uur vertrek naar Heijplaat
  • 10.15 uur aankomst Heijplaat; en verzamelen met degenen die op eigen gelegenheid zijn gekomen op de kade bij de Waterbus halte
  • 10.30 uur start wandeling door Heijplaat onder leiding van Karel van Kessel
  • 12.00 uur aankomst Café Restaurant Courzand – lunch
  • 13.15 uur vertrek te voet naar de RDM Directiekamer
  • 13.30 uur bezichtiging RDM Directiekamer – onder voorbehoud
  • 14.00 uur einde programma.

Goede raad

Trek comfortabele wandelschoenen aan en neem voor alle zekerheid een paraplu mee.

Kosten en aanmelden

De kosten voor de excursie bedragen € 15,– per persoon. Daarin zijn de lunch, een glas wijn en koffie/thee begrepen, en de gidsen/rondleidingen. Introducées zijn welkom. U schrijft zich in door overmaking van dit bedrag op rekeningnummer NL07INGB0000077300 t.n.v. Historisch Genootschap Roterodamum, Rotterdam, o.v.v. excursie.  Ook graag bij uw inschrijving vlees of vis vermelden, in verband met de voorbereiding van de lunch. Uw overmaking dient vóór 12 oktober binnen te zijn.

We zien u graag op woensdag 17 oktober, uiterlijk 09.30 uur bij de Waterbus halte Erasmusbrug of om 10.15 uur op de kade bij Waterbushalte Heijplaat.

 

N.b.

  • De Waterbus lijn 18 vaart 2 x per uur
  • Erasmusbrug naar Heijplaat 11 voor het hele en 11 voor het halve uur
  • Heijplaat naar Erasmusbrug 10 voor het hele en 10 voor het halve uur