logo

Roterodamum Café over Leeuwen op de Coolsingel

do 18 juni 2020

Roterodamum organiseerde op 18 juni een digitaal Roterodamum Café. Het digitale café had als onderwerp: Leeuwen op de Coolsingel, ongelofelijke verhalen uit de oorlog. Rob Noordhoek, conservator van Museum Rotterdam, zou via Zoom een lezing geven over de tentoonstelling die tot en met 16 mei 2021 te zien is bij het museum in het Timmerhuis. Door de slechte geluidskwaliteit kon de lezing helaas geen doorgang vinden.

Meer over de tentoonstelling

Vanaf de aanval op Rotterdam op 10 mei 1940 tot aan de bevrijding vijf jaar later is de stad het decor geweest van ontelbare verhalen. De sterkste verhalen hebben zelfs de proporties van echte stadsmythes aangenomen. Achteraf hebben historici zoveel mogelijk getracht de waarheid te achterhalen. Maar hoezeer het feitenmateriaal ook overtuigend mag lijken, het zijn juist de mythische verhalen die het best beklijfden. Omdat ze emotioneel zijn, persoonlijk en waarachtig. “Ik heb die leeuwen toch zeker zelf gezien op de Coolsingel en die Duitsers kwamen echt uit die Rijnaken!

Beeld van de expositie. Fotograaf Lotte Stekelenburg.

In de meeste verhalen begint de oorlog met het geronk van vliegtuigmotoren in het holst van de nacht. Parachutisten en luchtlandingstroepen komen op 10 mei 1940 letterlijk uit de lucht vallen. 75 jaar na de bevrijding zijn dit soort verhalen rond de oorlog in Rotterdam nog springlevend. Geen wonder want de traumatische oorlogsjaren vormen een gerafelde breuklijn in de stadsgeschiedenis. In de tentoonstelling Leeuwen op de Coolsingel sta je letterlijk tussen de geblakerde resten van de oude, verwoeste stad. Daaromheen hebben vijf kunstenaars muurschilderingen (van ieder 20m2) gemaakt van ongelofelijke Rotterdamse oorlogsverhalen. Historische foto’s, films en objecten laten daarbij de oorsprong zien van deze verhalen. De tentoonstelling geeft een indrukwekkend, ontnuchterend en verrassend beeld van een onvoorstelbare oorlogstijd.

Leeuwen op de Coolsingel is een coproductie van Museum Rotterdam, CBK Rotterdam en Stadsarchief Rotterdam. Meer informatie over de tentoonstelling in Museum Rotterdam

Paul van de Laar heeft een boek geschreven met de gelijknamige titel, dat bij uitgeverij THOTH is verschenen. Dit boek is voor € 19,95 in alle Rotterdamse boekwinkels te vinden.