logo

Bieb: vier eeuwen Bibliotheek en Rotterdam

Naar aanleiding van het nieuwe boek van Ben Maandag over vier eeuwen wisselwerking tussen de Bibliotheek en Rotterdam is er op 19 december om 19.30 uur een bibliotheekcollege in Bibliotheek Rotterdam.

In 1604 opende de eerste stadsbibliotheek van Rotterdam haar deuren. De bibliotheek was gevestigd in de Laurenskerk. De grotendeelse religieuze werken waren in het Latijn geschreven, lagen aan kettingen en werden door een beperkt aantal Rotterdammers geraadpleegd.

Vier eeuwen later neemt Bibliotheek Rotterdam nog altijd een centrale, actieve plaats in de stad in. Nu als laagdrempelige ontmoetingsplaats voor alle Rotterdammers, die willen lezen, studeren, of zich willen leren informeren of adviseren over uiteenlopende, praktische onderwerpen.

De ontwikkeling van de bibliotheek is onlosmakelijk verbonden met de stadsgeschiedenis van Rotterdam. Of het nu op initiatief van de kerk, ge├źngageerde particulieren, wetenschappelijke genootschappen of de gemeente was: in alle gevallen weerspiegelden bibliotheken de maatschappelijke behoeftes van de stad. De eeuwenlange wisselwerking tussen Bibliotheek en Rotterdam, die tot op de dag van vandaag voortduurt, vormt het maatschappijhistorische thema van dit rijk ge├»llustreerde boek.

Sprekers zijn Ben Maandag, de auteur en Matthijs Dicke van Stad en Bedrijf. De avond wordt gehost door Dore van Duivenbode.

  • Locatie: Bibliotheektheater, Centrale Bibliotheek.
  • Toegang: gratis
  • Aanmelden: via Eventbrite