logo

Conny Janssen Danst 25 in de Kunsthal

Conny Janssen Danst, Inside Out (foto: Leo van Velzen)

Op 7 juni jl. hadden we Conny Janssen in het Historisch Wel en Wee Café ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van Conny Janssen Danst.
Vanwege het jubileumjaar is er vanaf 9 september tot 1 oktober 2017 een bijzondere ‘tentoonstelling’ te zien in de Kunsthal in Rotterdam, die dit jaar ook 25 jaar bestaat.

Conny Janssen Danst, gevestigd in Rotterdam, is sinds 1992 één van de toonaangevende moderne dansgezelschappen in Nederland. Het werk van artistiek leider Conny Janssen staat breed bekend om de fysieke en theatrale kracht van de dansers en de verrassende diversiteit van haar voorstellingen. De thematiek van de grote stad vormt een belangrijke voedingsbodem.

Conny’s Rotterdamse manier van ondernemen, doorsijpelend tot in de haarvaten van de stad, en haar drijfveer om steeds weer verrassend divers en hoogwaardig kwalitatief werk te maken, sluit aan bij het DNA van de Kunsthal. En, Conny Janssen Danst is precies even oud als de Kunsthal! Het vijfentwintigjarig jubileum is dan ook de aanleiding voor een inspirerende kruisbestuiving ‘extra large’ tussen het Kunsthal gebouw, de kunst, de dansers en het publiek.

VIDEO-INSTALLATIE
Geïnspireerd op de voorstelling ‘INSIDE OUT’ ontwikkelt Conny Janssen samen met haar vaste ontwerper Thomas Rupert een video-installatie. Het publiek staat oog in oog met levensgroot geprojecteerde beelden van dansers – gemaakt door filmmaker/danser Davide Bellotta – die de ruimte vullen van een intieme black box. Gebaseerd op het ritme van de montage wordt speciaal voor deze installatie muziek gecomponeerd door de Rotterdamse muzikanten iET en Budy Mokoginta, die eerder ook de muziek voor de voorstelling ‘INSIDE OUT’ ontwikkelden.
Voor Conny Janssen biedt het ‘choreograferen’ van de video-installatie een nieuwe vrijheid: “De installatie heeft een eigen kracht, een eigen dynamiek en een eigen dramaturgie en geeft ons de ruimte om te kunnen onderzoeken hoe nabij dansers en publiek kunnen komen. Deze installatie geeft je de ervaring alsof je in de choreografie tussen de dansers staat. De toeschouwer komt zo dicht op de huid van de dansers dat elk detail waarneembaar is.”

HET MAAKPROCES VAN BINNENUIT
In een ander deel van de grote hal wordt bijna letterlijk de kern van het creatieve maakproces blootgelegd. Het publiek ervaart het decor van de voorstelling ‘HOME’ van binnenuit en is op verschillende momenten getuige van live repetities en de interactie tussen verschillende jonge makers en de dansers. Davide Bellotta (Conny Janssen Danst), Antonin Comestaz (Korzo) en Lana Čoporda (Dansateliers) werken in de Kunsthal aan choreografieën voor de vijfde editie van DANSLOKAAL, het jaarlijkse talentontwikkelingsproject waarbij talentvolle makers door Conny Janssen uitgenodigd worden om samen met haar nieuw werk te ontwikkelen.

Ook scènes uit de film ‘Blanco’, waarin filmmaker Sonia Herman Dolz op microscopische wijze het creatieve denkproces van Conny Janssen analyseert, maken onderdeel uit van de presentatie in de Kunsthal. De filmbeelden laten zien wat normaal voor iedereen verborgen blijft: de eerste vonk van inspiratie tussen de dansers en Conny Janssen.

Kunsthal, Westzeedijk 341, 3015AA Rotterdam www.kunsthal.nl