logo

BOEKENTIP – Monografie over kunstenaar Marius de Jongere

Half december verschijnt bij Uitgeverij Scriptum een monografie over Marius de Jongere; een Rotterdamse kunstenaar in het midden van de twintigste eeuw

Het boek biedt een boeiend overzicht van het leven en werk van de Rotterdamse kunstenaar Marius de Jongere (1912–1977), pseudoniem van Marius Johannes Drulman, die in het midden van de vorige eeuw grote bekendheid verwierf als de beste havenschilder van de Maasstad.

Hij bracht de ontwikkelingen van de Rotterdamse haven in beeld. Zijn weergave van de schepen, het ‘bewegende’ water en de dynamische wolkenpartijen in een naturalistisch impressionistische stijl werd én wordt door een breed publiek gewaardeerd.

Dit boek toont de veelzijdigheid van de kunstschilder, die ook etsen, aquarellen en litho’s maakte. Naast havengezichten maakte hij ook zeer verdienstelijke landschappen, zee- en stadsgezichten, portretten, bloemstukken en genrestukken.

Marius’ artistieke bloeiperiode was in de jaren vijftig en zestig, toen de Rotterdamse haven uitgroeide tot Wereldhaven. Zijn werk werd in die periode regelmatig gekopieerd en soms ook zijn signatuur. Daardoor is een ‘echte De Jongere’ niet altijd gemakkelijk te herkennen en bovendien veranderde Marius zijn signatuur in de loop van zijn carrière. Een bijlage geeft een beeldoverzicht van de ontwikkeling van zijn signatuur per decennium.

Dit boek is samengesteld door Carola Prins, dochter van Marius de Jongere, doctorandus in de cultuurwetenschappen en Maarten Drulman, zoon van Marius de Jongere, fotograaf en beeldbewerker. Ten slotte leverde kunsthandelaar Ron van Driel als samensteller van het beeldarchief van Marius de Jongere een belangrijke bijdrage.

Hardcover, 148 pagina’s, ISBN: 9789463192019