logo

Behouden en Beschermen: Aanvraag monumentenstatus voor panden Noordmolenstraat

Noordmolenstraat 76-78: "Deze Winkel Is Een Wonder"

Historisch Genootschap Roterodamum heeft, in nauwe samenspraak met de Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument, het College van Burgemeester en Wethouders gevraagd om de monumentenstatus toe te kennen aan de twee winkelpanden aan de Noordmolenstraat 76 en 78.

Bij de recente verbouwing van de winkelpanden werd een opmerkelijke, bijzondere vondst gedaan: een geveltekst over de volle breedte van de twee winkelpanden luidend: ‘UW ADRES IS HET WONDER’. Nader onderzoek wees uit dat de tekst te herleiden is naar de familie De Winter.

Het Stadsarchief kent de geschiedenis van de eigenaren van deze winkel, de heer Israël Levi de Winter, die als zoon van een koopman in 1908 in Rotterdam is geboren. In 1931 begint hij zijn eigen manufacturenhandel aan de Hoogstraat in Vlaardingen. Na zijn huwelijk met Henriëtte van Biene in 1933 gaan zij daar boven de winkel wonen. Eind 1934 vertrekken zij naar Goes, waar in mei 1937 hun dochter Grietje, vernoemd naar Israëls moeder wordt geboren.

In 1938 keert het gezin terug in Rotterdam en betrekt daar een bovenwoning op het adres Noordmolenstraat 86A. Kort daarna openen zij de manufacturenhandel in de Noordmolenstraat 76 & 78, met Israël Levi in de rol van directeur. De verwondering over deze eigen prestatie: een nieuw begin en een nieuwe winkel klinkt door in de koptekst boven de winkel.

De levensgeschiedenis van deze ondernemende joodse eigenaren van de winkelpanden aan de Noordmolenstraat, die deze week letterlijk aan het licht is gekomen bij de verbouwing van de winkelpanden, eindigt in 1942 in Auschwitz. Zij bereikten de leeftijd van 33 jaar, hun dochtertje werd niet ouder dan 5 jaar.

Roterodamum vindt het belangrijk om deze tekst als baken van herinnering en herdenking, als gemeentelijk erfgoed te behouden en te beschermen.

Brief van Historisch Genootschap Roterodamum & Stichting Loods 24 en Joods Kindermonument “UW ADRES IS HET WONDER”

De arrestatiekaart van Levi Israël de Winter.
De arrestatiekaart van Levi Israël de Winter.
De overlijdensakte van Grietje de Winter, op 5 augustus 1942 vermoord in Auschwitz. Ze is slechts 5 jaar oud geworden.
De overlijdensakte van Grietje de Winter, op 5 augustus 1942 vermoord in Auschwitz. Ze is slechts 5 jaar oud geworden.