logo

Behoud wederopbouwflats aan de Oost-Sidelinge in Overschie?

Burgemeester Oud bij de bouw van de wederopbouwflats van Wijmer en Breukelman

In de afgelopen periode hebben Historisch Genootschap Roterodamum en Erfgoedvereniging Heemschut zich meermalen ingezet en hard gemaakt voor de met sloop bedreigde wederopbouwflats aan de Oost-Sidelinge in Overschie.

Het ontwerp van het innovatieve bureau Wijmer en Breukelman, dat werd uitgevoerd door de firma Schokbeton i.s.m. de bekende Rotterdamse firma Van Waning, heeft een hoge architectonische kwaliteit en cultuurhistorische betekenis. De systeembouw met karakteristieke ornamenten is een zeer vroeg voorbeeld van vernieuwende sociale woningbouw in het naoorlogse Rotterdam binnen een gaaf stedenbouwkundig plan van architecte Lotte Stam-Beese.

Afgelopen woensdag tijdens de commissievergadering van de Commissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte sprak Anneke de Gouw, lid van de Monumentencommissie van Roterodamum, voor het behoud van deze bijzondere flats. Zij deed dit mede namens Erfgoedvereniging Heemschut. Anneke de Gouw hield een pleidooi voor het duurzaam renoveren van ten minste een van de flats en pleitte voor een second-opinion.

Persbericht Oost-Sidelinge HG Roterodamum & Erfgoedvereniging Heemschut

De voorlopige uitkomst is dat door de vele vragen van raadsleden aan het college de sloop voorlopig van de baan is aldus het AD Rotterdams Dagblad

Uitstel sloop van flats langs A15 [sic A13]: AD Rotterdams Dagblad 10 oktober