logo

Alex van Stipriaan wint Dutilh-prijs voor beste boek over Rotterdam

De Dutilhprijs voor het beste boek over Rotterdam is dit jaar gewonnen door Alex van Stipriaan, voor zijn boek Rotterdam in slavernij. De jury maakte dat bekend op de Dag van de Rotterdamse geschiedenis in de Laurenskerk in Rotterdam. Alex van Stipriaan ontving de prijs uit handen van burgemeester Aboutaleb. Behalve een cheque van € 6.000 ontving de winnaar ook een beeldje van Joep van Lieshout.

Volgens de jury, bij monde van juryvoorzitter Abdelkader Benali, is Rotterdam in slavernij een ambitieus werk. ‘Het wil niet minder dan de gehele sociale economie van de transcontinentale handel, zoals die in Rotterdam werd bedreven en in de Nieuwe Wereld werd uitgevoerd, in kaart brengen aan de hand van harde data, ooggetuigenverslagen en geschreven bronnen. De conclusie is schokkend, Rotterdamse families en betrokkenen hebben volop geprofiteerd van handel in slaafgemaakten. In een stad waar een op de vijf Rotterdammers van slaafgemaakten afstamt geeft dat te denken en biedt voer voor discussie’.

De jury was onder de indruk van het baanbrekende onderzoek, prees de rigoureusheid en toonde ontzag voor de getrokken conclusies. Dit hoogst actuele thema leidde bij de leden van de jury ook tot een hartstochtelijk debat over de rol van geschiedenisonderzoek in het maatschappelijk debat.

De andere genomineerden waren: Erasmus dwarsdenker van Sandra Langereis, De Kralingse Buitenplaatsen van de 16e tot de 21e eeuw, een vergeten Arcadië van Robert J. Ligthelm en De jongen die van de Hef dook van Siebe Thissen.

Het geldbedrag wordt ter beschikking gesteld door de J.E. Jurriaanse Stichting. De prijs wordt uitgereikt sinds 1992, na het afscheid van mr. Jacques Dutilh, een van de oprichters van Roterodamum.

Meer informatie

 

foto: Arie Kers