menu

50 Jaar Fabeltjeskrant

 

Op 29 september 1968, afgelopen september dus 50 jaar geleden verscheen de eerste aflevering van de Fabeltjeskrant op de Nederlandse televisie. Wie had toen gedacht dat deze serie zou uitgroeien tot Nederlands best bekeken en hoogst gewaardeerde kinderprogramma ooit, uitgezonden in meer dan 40 andere landen. Ook nu kent bijna iedereen nog steeds de bewoners van Fabeltjesland: meneer de Uil, juffrouw Ooievaar de gebroeders Bever, Bor de Wolf, Truus de Mier en al die andere dieren met hun karakteristieke stemmen en uitspraken Ze leven voort in ons collectieve geheugen als Nederlands erfgoed.

Wat veel mensen misschien niet weten is dat die karakters zijn gebaseerd op echte Rotterdammers uit de wijk Vreewijk. Peter de Klerk, initiatiefnemer van de tentoonstelling over 50 jaar Fabeltjeskrant, heeft dat onlangs achterhaald. Het begon met een groep Rotterdamse jongeren die bij elkaar kwam om sketches en grappen te maken over Duitse bezetters. De kerk was daarvoor de enige mogelijke plaats, want tijdens de Duitse bezetting was het samenkomen van mensen verboden, behalve in kerken. Eén van die mensen was Leen Valkenier, hij schreef later de Fabeltjeskrant en baseerde een aantal karakters op de mensen die hij kende uit die periode in Vreewijk.

Peter de Klerk verhaalt ons over zijn zoek- en ontdekkingstocht naar de oorsprong van de Fabeltjeskrant en de karakters van de talloze dieren, en trakteert ons op uniek fotomateriaal van de mensen die hij sprak tijdens de voorbereidingen voor de tentoonstelling.

  • Donderdag 22 november 2018
  • Inloop 17.00 uur, programma 18.15 – 19.00 uur
  • Borrel tot 19.30 uur
  • Locatie: LP2 in Las Palmas, Wilhelminakade 326, 3072AR Rotterdam

 

 

Lees verder