logo

17 januari 2019, Wel en Wee Café wordt Roterodamum Café – door Judith van Gilst

Herbert Behrens / Anefo - de HBU met Erasmus ervoor, 8 mei 1957 Nationaal Archief #CC0

Ondanks natte sneeuw en kou was restaurant La Buvette goed gevuld met Roterodamumleden tijdens het eerste Roterodamum Café van 2019. In zijn welkomstwoord wenste Frank Roos iedereen een heel goed 2019 en kondigde bovendien aan dat voor het Café de naam Wel & Wee voortaan vervangen wordt door Roterodamum.

Daarna mocht Marjolein Meijers, bekend van vroeger de Berini’s, met haar begeleiders de middag openen.

Optreden van Marjolein Meijers
Optreden van Marjolein Meijers

Na twee onvervalste Rotterdamse melancholische liedjes kreeg Jelmer Krom het woord. In een kleurrijk verhaal nam hij de toehoorders mee op de reizen van Willem de Wijs, helaas zonder beelden vanwege een technisch euvel, maar dat maakte het verhaal niet minder boeiend. Met veel anekdotes en een enkel citaat uit het boek dat hij over Willem na jarenlange studie schreef.

Jelmer Krom verteld over Willem de Wijs
Jelmer Krom verteld over Willem de Wijs

De middag werd afgesloten door Marjolein Meijers met prachtige liedjes waarbij zij weer werd begeleid door haar twee zeer muzikale partners. Zij bespeelden het publiek met Rotterdams sentiment en de klanken van gitaar, accordeon en zelfs doedelzak. En dit alles in het Erasmushuis aan de Coolsingel gebouwd in 1939-1940 naar een ontwerp van W.M. Dudok. Het restaurant La Buvette is gevestigd op de begane grond aan de Coolsingel bevindt zich een halfronde uitbouw naar ontwerp van B. Kraaijvanger en is gerealiseerd in 1986.

Erasmushuis – HBU-gebouw Rotterdam

Het 35 meter hoge kantoorgebouw Erasmushuis aan de Coolsingel in Rotterdam is in 1939 – 1940 gebouwd naar ontwerp van W.M (Willem) Dudok. Een van de eerste huurders was de Hollandse Bank Unie (HBU). Het is één van de weinige gebouwen in het centrum van Rotterdam die het bombardement van 14 mei 1940 heeft overleefd. het HBU-gebouw is een Rijksmonument.

Geschiedenis Erasmushuis Rotterdam

Het Erasmushuis was de tweede creatie van Willem Dudok aan het voormalige Van Hogendorpsplein. Sinds 1930 stond aan de overkant De Bijenkorf. Samen vormde zij korte tijd voor het bombardement van mei 1940 de visuele afsluiting van de Coolsingel. De Hollandse bank Unie, opgericht in 1933, had tot april 1939 nog geen vestiging in Rotterdam. Nog voor het Erasmushuis voltooid was werd er kantoorruimte gehuurd.

Omschrijving gebouw Erasmushuis

Het twaalf verdiepingen hoge gebouw is uitgevoerd in een functionalistische (zakelijke) architectuur als gevolg van de zakelijke opgave. Het Erasmushuis heeft een betonskelet bekleed met wit geglazuurde baksteen (in Noors verband gemetseld) boven een zwart marmeren plint. De laagbouw is op kolommen geplaatst zodat het er achtergelegen Schielandshuis zichtbaar blijft.