logo

Conservator van de Erasmuscollectie John Tholen

John Tholen werkt sinds 1 maart 2020 bij de Bibliotheek van Rotterdam. Hij was nog maar nauwelijks gewend aan zijn dagelijks route naar het werk toen Nederland op slot ging. Er zat niet veel anders op dan weer studeren. Geen vijfhonderd jaar oude boeken uit de Erasmuscollectie en andere erfgoedcollecties, maar beleidsnotities over hoe om te gaan met erfgoed en andere achtergrondinformatie over het reilen en zeilen van de Bibliotheek.

Dichterbij de geschiedenis

Nadat John zijn middelbare school afrondde in Helmond, ging hij klassieke talen studeren in Nijmegen. Toen ook de opleiding voor docent was voltooid, heeft hij tien jaar voor de klas gestaan op een middelbare school in Wijchen. Toch gaf dit John niet de gewenste voldoening. Hij miste iets voor zichzelf en wilde dichterbij de geschiedenis zijn met zijn dagelijkse werk. De wens om meer bezig te zijn met fysieke objecten (boeken) leidde tot de keuze voor een nieuwe studie boekwetenschap en handschriftkunde, dit keer aan de Universiteit van Amsterdam. Na een stage en aansluitend werk bij uitgeverij Vantilt is John toch weer terecht gekomen in het onderwijs. Hier wist hij een NWO- promotiebeurs voor leraren te bemachtigen, waarmee hij het onderwijs kon combineren met zijn promotieonderzoek. Het werd een onderzoek naar alle 152 in Nederland uitgebrachte edities van Ovidius’ Metamorphosen. En dan niet vooral naar tekst of vertaling, maar naar de toevoegingen van uitgevers, redacteuren en commentatoren in de verschillende uitgaven. Wat deden zij met het werk van Ovidius? Werden er passages gekuist en hoe werd de tekst becommentarieerd in verschillende perioden? Uiteindelijk was dit promotieonderzoek een mooie combinatie van de klassieke talen en de boekwetenschap. John kon putten uit alle kennis die hij had opgedaan tijdens zijn eerdere studies.

 

 

 

 

 

 

 

 

Eenmaal gepromoveerd zocht John naar een baan, die aansloot bij al deze kennis. Het werd conservator van de erfgoedcollecties in Bibliotheek Rotterdam, waarvan de Erasmuscollectie het meest beroemd is. En wandelend tussen de anderhalve kilometer boeken realiseerde hij zich dat deze schatkamer het verdient om meer aandacht te krijgen. Een lezing voor de leden van het Historisch Genootschap Roterodamum is bij uitstek een gelegenheid om Rotterdammers van dichtbij de bijzondere boeken te laten zien.

Op donderdag 21 oktober was er een Roterodamum Café op de 3e etage van de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat.

Inloopuurtje Erfgoed

Voor de  ‘gewone’ bezoekers (alle Rotterdammers) van de Bibliotheek is er een elke maandag van 15.00 tot 16.00 uur een Inloopuurtje erfgoed in de Erasmuszaal op de 3e etage. Daar kan je terecht met vragen over de erfgoedcollectie of kan je zomaar bijzondere stukken uit de collectie bewonderen. Er is elke week iets anders te zien. De toegang is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Geen categorie