logo

Rotterdam en de slavernij [zaterdagmiddag 9 juni]

Burgemeester Aboutaleb tijdens de jaarlijkse Keti Koti herdenking op de Lloydkade.

za 9 juni 2018

In juni 2014 is Historisch Genootschap Roterodamum tijdens het Historisch Wel & Wee Café op bezoek gegaan naar de Lloydkade om het slavernijmonument te bekijken. Onder andere (toenmalig) gemeenteraadslid Peggy Wijntuin vertelde over haar inspanning voor de oprichting van het monument. Meerdere bezoekers reageerden na afloop, dat er weinig bekend is over de betrokkenheid van de stad Rotterdam bij de slavenhandel en slavernij. We zijn daarom blij dat we wederom enkele sprekers bereid hebben gevonden om hun historische kennis hierover met ons te delen.

Het programma op zaterdagmiddag 9 juni bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een korte wandeling door Historisch Delfshaven onder leiding van HG Roterodamum secretaris Tim de Haan. We verzamelen om 15.00 uur bij het standbeeld van Piet Heyn en maken via het VOC-Magazijn we een klein rondje.

Het tweede deel vindt plaats in de Oude of Pelgrimvaderskerk. De inloop is vanaf 16:00 uur. Het programma duurt van 16:30 tot 17:30 uur met na afloop een borrel. De sprekers zijn:

  • Catia Antunes, Professor of History of Global Economic Networks,Universiteit Leiden / Leiden University, spreekt over Pieter van Belle (Pedro de Bello), 17e -eeuwse slavenhandel-expert in dienst van Amsterdammer Coymans
  • Ineke de Groot, historica, over 18e -eeuwse slavenhandelaren Herman van Coopstad en Isaac Rochussen
  • Eline Rademakers, historica en geschiedenisdocent, over de 18e -eeuwse lening-verstrekker Ferrand Whaley Hudig
  • Elma Jonas, historica en ambtenaar, over het 19e -eeuwse Comité van Dames en hun petitie aan Koning Willem II voor de afschaffing van slavernij
  • Wim Reijnierse, programmeur-vrijwilliger bij stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst, over het aanstaande Keti Koti Festival.