logo

Roterodamum Café donderdag 28 februari 2019

Theo Molkenboer - Affiche:"Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht. Laat mij binnen - ik breng nieuw licht."

In 1918 vinden de eerste verkiezingen van de Tweede Kamer met algemeen mannenkiesrecht plaats. Vrouwen hebben dan nog geen kiesrecht, maar kunnen wel gekozen worden, omdat vrouwen in 1917 wel het passief kiesrecht hadden gekregen.

Suze Groeneweg, Rotterdamse, kon daardoor als eerste vrouw in de Tweede Kamer worden gekozen en wel voor de Sociaal Democratische Arbeidspartij (SDAP).

Een jaar later, in 1919, verdwijnen de grondwettelijke belemmeringen om vrouwen het kiesrecht te verlenen.

Volgens René Spork van het Stadsarchief Rotterdam is het aan de eensgezindheid en het doorzettingsvermogen van Rotterdammers te danken, dat de weg werd vrijgemaakt voor het kiesrecht voor vrouwen. Of dat echt waar is of niet laat ik in het midden, maar in ieder geval is er alle reden voor Roterodamum om 100 jaar Vrouwen kiesrecht te vieren.

Als er iemand is die alles weet van de geschiedenis van de Nederlandse vrouw is dat historica Els Kloek. Met 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis is zij bij een breed publiek bekend geworden. Het boek was genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs van 2013 en werd in 2016 benoemd tot Beste geschiedenisboek aller tijden door de lezers van Historisch Nieuwsblad.

Haar grootste project: ‘1001 vrouwen in de twintigste eeuw’ verscheen in oktober 2018.

Els Kloek schreef diverse boeken, alleen of met anderen. Zo verschenen onder meer ‘KenauDe heldhaftige zakenvrouw uit Haarlem’ en ‘Vrouw des huizesEen cultuurgeschiedenis van de Hollandse huisvrouw’.

http://www.roterodamum.nl/nieuwsbericht/100-jaar-vrouwenkiesrecht