logo

Roterodamum Café 16 mei

Lotte Beese en Hartmut Schulze rond 1928 via Wikimedia / MoM

do 16 mei 2019

  • Lezingen over het leven en werk van Lotte Stam-Beese door Hanneke Oosterhof en Hugo van Velzen.
  • Locatie: Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25
  • Inloop 15.30 uur en aanvang programma 16.00 uur
  • Het Roterodamum Café op 16 mei vormt de opmaat naar de Opbouwdag, het oer-Rotterdamse evenement waarop de (weder)opbouw van de stad wordt gevierd. *

Lotte Stam-Beese studeerde aan het Bauhaus in Dessau en werkte als architect in Duitsland, Tsjecho-Slowakije en in de Sovjet-Unie. Eind 1934 kwam ze, samen met de Nederlandse architect en ontwerper Mart Stam, met wie ze in Moskou was getrouwd, naar Nederland. Na een periode in Amsterdam, waar ze het bureau Stam Beese architecten voerden, kwam Lotte Stam-Beese als stedenbouwkundig architect in Rotterdam.  Ze maakte naam met ontwerpen van nieuwe, modernistische woonwijken, waaronder Kleinpolder, Pendrecht en Ommoord. (bron: ‘Want de grond behoort ons allen toe’, Hanneke Oosterhof).

Hanneke Oosterhof, cultuurhistoricus,  promoveerde onlangs op Lotte Stam-Beese en  schreef het boek ‘Want de grond behoort ons allen toe’. Zij houdt een lezing over leven en werk van Lotte Stam-Beese.

Hugo van Velzen, partner bij Flexus AWC, heeft in 2017 de Cultuur Historische Verkenning Overschie gemaakt. Daarover zal hij ons verhalen en in het bijzonder over de totstandkoming van de plannen voor Kleinpolder, waaronder de flats bij Oost Sidelinge (ontwerp architecten Wijmer en Breukelman).

Ellen Smit, architectuurhistoricus en conservator, en Alfred Marks, archivaris, beiden werkzaam bij Het Nieuwe Instituut, tonen tekeningen en documenten van Lotte Stam-Beese, en van architect J.W.C. Boks uit de collectie van Het Nieuwe Instituut. Boks is de ontwerper van onder andere het Bouwcentrum, de locatie van de Opbouwdag op zaterdag 18 mei.

* De activiteiten rond Opbouwdag vinden plaats van 16 mei tot en met 19 mei, met het accent op zaterdag 18 mei, de datum van de Opbouwdag. Het programma bestaat uit een intieme theatervoorstelling, lezingen, spelletjes, ritten met een jaren ’50 bus en allerlei Rotterdamse wederopbouwtours. Er zijn zelfs plannen voor een hardloopmanifestatie dwars door de stad op zaterdagochtend de 18e, de OpbouwRun! Opbouwdag is voor iedereen, van jong tot oud. Voor als je in Rotterdam woont, werkt of op bezoek bent. Als je Rotterdam beter wilt leren kennen. Of liefhebber bent van de stad. Of als je denkt, hoezo wederopbouw? Laat je verrassen, want de wederopbouw zit in het DNA van Rotterdam en de Rotterdammers. Kijk op wederopbouwrotterdam.nl  voor programma en tijden!