logo

Heijplaat in de mist

Rob Bogaerts, Kranen boven de huizen van Heijplaat, Nationaal Archief CC0

 

Op 17 oktober overwint langzaam maar zeker de zon de mist en verschijnen de contouren van een pronte stad aan het water; we stappen op de waterbus en laten ons kalmpjes, via verschillende tussenstops, vervoeren naar Heijplaat. Zo startte een mooie excursie naar Heijplaat op de zuidoever van de Maas.

Een groot deel van Heijplaat heeft recent het predicaat Beschermd Stadsgezicht gekregen van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Inderdaad, belangwekkend cultuurhistorisch erfgoed: de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) liet tuindorp Heijplaat aanleggen.

Onder de deskundige en bezielende leiding van twee gidsen, Karel van Kessel en Frans Hooykaas, trok het excursiegezelschap in twee groepen door Heijplaat. Hier en daar dralend, om de bijzonderheden van dit of gene pand te horen, of om bijzondere details op de gebouwen te bewonderen.

Cafe Restaurant Courzand verzorgde de lunch. De locatie was niet voor niets gekozen. De Rotterdamse ondernemer John de Roode heeft Courzand in 2017 heropend en het interieur teruggebracht in de oorspronkelijke Art Deco stijl.

Hoe die restauratie verliep vormde een markant verhaal van de Roode, doorspekt met anekdotes over de aanpak.

Frank Roos, voorzitter van HGR, reikte een eervolle vermelding en plaquette uit aan De Roode als blijk van waardering voor de zorg en toewijding aan de restauratie van het interieur.

Na de smakelijke kroketten kon het gezelschap als bonus de directievertrekken van de RDM bezoeken, met de prachtig bewaard gebleven schilderijen en glas-in-loodramen. De directeuren hadden het goed bekeken, vanuit de directiekamer hadden zij prachtig uitzicht op Dokhaven en de Nieuwe Maas.

Foto John de Roode en beeld van website Courzand
Foto John de Roode en beeld van website Courzand