logo

14 mei – H.J.A. Hoflandlezing 2018: Film, geschiedenis en herinnering

Het gebombardeerde centrum van Rotterdam (National Archives, USA)

ma 14 mei 2018

Op 14 mei organiseert de ‘Initiatiefgroep 14 mei’ in samenwerking met LOKAAL in Lantaren Venster de H.J.A. Hoflandlezing.

Het beeld dat wij van het verleden hebben, is grotendeels gevormd door films: historisch filmmateriaal, documentaires, maar bovenal speelfilms. Die beelden hebben een enorme kracht, we kunnen ons er niet of nauwelijks van los maken – ook al weten we dat we naar acteurs kijken en de meeste scenes verzonnen zijn. In het geval van films over Rome of het Engelse hof onder Hendrik VIII maken we ons daar niet druk over, maar dat wordt al snel anders wanneer die films over de recente geschiedenis gaan of de Jodenvervolging of de slavernij tot onderwerp hebben. Deze lezing wordt gegeven door Frank van Vree en zal, aan de hand van voorbeelden, uitvoerig op beide onderwerpen ingaan. Wat doen filmbeelden met ons? En zouden er wetenschappelijke of ethische grenzen moeten worden gesteld aan de filmische verbeelding van het verleden?

Frank van Vree is historicus en directeur van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Hij geeft dit jaar de H.J.A. Hoflandlezing in Rotterdam, met als thema de morele standaard van de verbeelding van de Tweede Wereldoorlog.

Aansluitend aan de lezing gaat Liesbeth Levy (directeur LOKAAL) in gesprek met Frank van Vree, Halil Karaaslan (docent loopbaan & burgerschap Lentizcollege Schiedam) en Paul van der Laar (directeur Museum Rotterdam, associate Professor Erasmus School of History, Culture & Communication) onder meer over hoe wij nieuwe Rotterdammers bij de Rotterdamse geschiedenis kunnen betrekken en wat daarvoor nodig is, ook qua beeld.

Aanmelden hiervoor kan via de website van Lantaren Venster, meer informatie via Lokaal.org.