menu

Excursie zaterdag 26 mei naar Antwerpen

Op zaterdag 26 mei neemt Roterodamum u mee naar kunst- en cultuurstad Antwerpen. Het programma biedt u een mix van architectuur, beeldhouwkunst en boekdrukkunst. Natuurlijk wordt de inwendige mens niet vergeten.

Programma

We vertrekken stipt om 08.30 uur vanaf Capelse Brug. In Antwerpen starten we met koffie op de Dageraadplaats, waar vandaan we onder begeleiding van deskundige gidsen een wandeling maken door de wijk Zurenborg, beroemd vanwege de prachtige Art Nouveau architectuur.

Vervolgens gaan we naar de Vrijdagmarkt voor een bezoek aan museum Plantin-Moretus. Christophe Plantin, een boekbinder en leerbewerker uit Frankijk geeft in 1555 zijn eerste boek uit. Spoedig vinden belangrijke schrijvers en wetenschappers de weg naar zijn drukkerij, de Officina Plantiniana. De drukkerij behoort tot de top in Europa. Na Plantijn worden er nog acht generaties lang boeken gedrukt aan de Antwerpse Vrijdagmarkt. In het museum is een schat aan boeken en drukken bewaard gebleven, onder andere van Rubens, die een huisvriend was. In 2005 is Plantin-Moretus als eerste museum op de UNESCO Werelderfgoed geplaatst. U bezoekt het museum op eigen gelegenheid.

We gaan daarna te voet naar restaurant De Groote Witte Arend, waar een heerlijke lunch voor u klaar staat.

Na de lunch vertrekken we per bus naar museum Middelheim. Het Middelheimmuseum is een beeldenpark van 30 hectare, ontstaan uit de ‘Biënnale Middelheim’, die vanaf 1951 iedere twee jaar in het park georganiseerd werd. De collectie omvat bijna 400 werken van een internationaal gezelschap kunstenaars, waaronder Ossip Zadkine, Ai Weiwei, Henri Moore, Jan Fabre. De collectie geeft een prachtig overzicht van de beeldhouwkunst van 1900 tot vandaag. Onder begeleiding van bevlogen gidsen wandelen we door de verschillende delen van het park; de gidsen vertellen ons over de beelden en kun kunstenaars.

We besluiten met een welverdiende aangeklede borrel in Café Mika in Park Middelheim. Om 17.30 vertrekken we naar Rotterdam, waar we om 18.30 verwachten aan te komen bij Capelse Brug.

Goede raad

Trek comfortabele wandelschoenen aan en neem –voor alle zekerheid- een paraplu mee. Deze excursie is niet geschikt voor rollator– en rolstoelgebruikers.

Kosten en aanmelden

De kosten voor de excursie bedragen € 68 per persoon. Daarin zijn alle kosten voor vervoer, gidsen, koffie, lunch en borrel inbegrepen.

Introducés zijn welkom. U schrijft zich in door overmaking van dit bedrag op rekeningnummer NL07INGB0000077300 t.n.v. Historisch Genootschap Roterodamum, Rotterdam, o.v.v. excursie. Uw overmaking dient vóór 22 mei binnen te zijn.

Lees verder