menu

Exclusieve heruitgave 17de-eeuwse atlas van Rotterdam

In november 2017 zal Uitgeverij Asia Maior/Atlas Maior, in samenwerking met het Stadsarchief Rotterdam en het Maritiem Museum Rotterdam en onder voorbehoud van voldoende intekening, een eenmalige facsimile-editie in atlasvorm uitbrengen van de befaamde grootschalige stadsplattegrond die in de jaren 1690-1695 in opdracht van het Rotterdamse stadsbestuur werd vervaardigd door de tekenaars en grafisch kunstenaars Johannes de Vou en Romeyn de Hooghe.

Deze verscheen in eerste instantie alleen in beperkte kring als representatieve wandkaart, onder de titel Rotterdam met al syn Gebouwen. In de late achttiende eeuw liet de Rotterdamse vroedschap uit de toen nog resterende voorraad kaartbladen een aantal in leer met goudopdruk gebonden atlassen samenstellen, met als nieuwe titel:

“Caart van de stad Rotterdam, en gezigt langs de Maas, beneevens de afbeeldingen van de voornaamste publique gebouwen”

Het is deze atlas waarvan nu de verschijning in facsimile wordt voorbereid, onder dezelfde titel en in een exclusieve genummerde oplage van maximaal 125 exemplaren.

Als basis voor de komende facsimile-editie dienen twee bijzonder fraai ingekleurde originele atlassen in de collecties van het Stadsarchief Rotterdam en het Maritiem Museum Rotterdam. Deze historische voorbeelden worden zo nauwkeurig mogelijk gevolgd, onder toepassing van authentieke materialen en technieken. Zo krijgt de heruitgave een lederen band met goudopdruk en sluitlinten, terwijl alle 45 atlasbladen op het ware grote formaat van ca. 57 x 43 cm en in de oorspronkelijke kleuren worden gedrukt op speciaal voor dit doel vervaardigd Oudhollands gevergeerd papier en vervolgens met de hand opgezet op bindstroken, zodat de bladen vlak gelezen kunnen worden. Daarnaast worden de zes grote bladen die in de Caart van de stad Rotterdam de eigenlijke plattegrond van Rotterdam in 1694 weergeven, als losse bijlage toegevoegd, waarmee een wandkaart van 114 x 128 cm kan worden samengesteld. Inclusief de bijgeleverde luxe bewaardoos en gratis bezorging in Nederland of België bedraagt de prijs van de Caart van de stad Rotterdam € 1075,- per atlas.

Meer weten? Zie de uitgebreide info in de brochure of ga direct naar de website van Uitgeverij Asia Maior/Atlas Maior waar ook een bestelformulier te vinden is.

Delfse Poort, Asia Maior 1694

Delfse Poort, Atlas Maior 1694

 

Lees verder